Vlaanderen heeft een rijke vleeswarentraditie. Denk maar aan Limburgse bloedworsten, Kempisch spek, Vlaamse gedroogde hesp… Stuk voor stuk zijn het ondertussen erkende streekproducten die de locavoor ongetwijfeld ook weet te smaken, van heerlijk broodbeleg tot verrassende culinaire gerechten.
Vlaanderen kent heel wat tradities voor het maken van ham, van gekookt over ovengebakken tot gerookt. Zo waren er al tweehonderd jaar voor Christus gedroogde hespen in onze contreien bekend. Ovengebakken hesp was dan weer in de jaren ‘30 in ‘Ons Kookboek’ een feestelijk gerecht om duimen en vingers bij af te likken.
Sinds 1992 is Meesterlyck bekend als hét keurmerk van kwaliteitsham van bij ons. Het M-brandmerk staat symbool voor pure en lekkere ham die voldoet aan de strengste kwaliteitsvereisten en wordt gecontroleerd tot op je boterham. Meesterlyck-ham wordt gemaakt op basis van 100% Belgisch varkensvlees (gekweekt, geslacht en versneden in België) en een minimum aan additieven. Meesterlyck-kookham bevat het beste stukje vlees van het varken zonder toevoeging van zetmeel, eiwitten, fosfaten, smaakversterkers of kleurstoffen. De Meesterlyck-kookham bevat een minimale toevoeging van zout (maximaal 2%) en suiker (maximaal 0,75%) , wat een stuk strenger is dan de wettelijke bepalingen. Ook Meesterlyck-gedroogde ham is puur varkensvlees dat zijn volle smaak dankt aan een zoutmengeling en de rijping op been gedurende minstens zeven maanden. Momenteel zijn er 13 vleeswaren fabrikanten erkend om kookham en/of gedroogde ham onder het Meesterlyck-label op de markt te brengen.
Of je nu kiest voor gekookte of gedroogde ham, een succes is het altijd. Het kan gewoon als charcuterie gegeten worden of koud of warm verwerkt worden in heerlijke gerechten. En natuurlijk is traditionele ham ideaal voor typische Vlaamse kost, zoals hespenrolletjes met witloof en kaassaus.
2. Bloedworst
Bloedworst, zwarte pens, beuling… in de volksmond wordt er altijd hetzelfde mee bedoeld: een worst van bloed en varkensvlees in een varkensdarm. Afhankelijk van de streek wordt de ene benaming net iets meer gebruikt dan de andere.
Toch is er wel degelijk een verschil tussen een bloedworst, zwarte pens en beuling. Zo verschilt de Limburgse bloedworst van andere bloedworst streekproducten door hun eerder donkerrode kleur in plaats van zwart. Kempense zwarte pensen hebben dan weer een typische smaak: ze zijn licht gekruid met peper, zout, piment en muskaatnoot, zonder toevoeging van uien. En West-Vlaamse beuling dankt zijn unieke smaak dan weer aan zure appels, rauwe ui, suiker en muskaatnoot.
Afhankelijk van de regio worden de pensen zowel koud als warm gegeten. Ondertussen staan ze ook steeds meer op de kaart van gastronomische restaurants. Wie snel, makkelijk en smaakvol bloedworst op het menu wil zetten, scoort zeker en vast met Tarte tatin met bloedworst.
3. Spek
Onze erkende spekstreekproducten zijn vooral het resultaat van goed bewaarde boerentradities. Kempisch spek en Vlaams ovengebakken spek worden niet op dezelfde manier bereid, waardoor ze elk hun unieke smaak hebben.
Zo staat Kempisch spek voor een flinke bourgondische hap die vet, gepekeld en gedroogd is volgens de regels van de Kempische boerentradities. Vlaams ovengebakken spek is het resultaat van een goed bewaarde boerentraditie: nadat het brood gebakken was, staken ze hun spek erin om het een krokant korstje te geven. Vandaag is ovengebakken spek vooral als Breydelspek bij ons bekend.
Smullen van spek kan het hele jaar door, zowel tijdens een zomerse barbecue als een winters feestmaal. Een aanrader om familie of vrienden smakelijk mee te verrassen, is als gemarineerd buikspek met geitenkaas en een salade van rode kool en appel.
Lekkere recepten met onze vlees streekproducten? Ontdek ze hier »
Bron: De Standaard – Het Nieuwsblad – GVA – Het Belang van Limburg
0 Reacties
Laat een reactie achter
Je dient ingelogd te zijn om een reactie te plaatsen.