Contact us on 0474 36 97 58 or info@fenavian.be

Wij blijven vechten voor onze beroepen!

Wij blijven vechten voor onze beroepen!
Saskia

Juni 2018
We stuurden een open brief aan mevrouw Hilde Crevits, minister van onderwijs. #sharingiscaring

Beste mevrouw Crevits,
Geachte minister,

Mogen onze leerlingen nog even genieten?

Een aantal maanden geleden werd onze voedingssector en vooral de vleesverwerkende ambachten bijna letterlijk opgeschrikt door de nieuwe voedingsdriehoek. Daarbij werd vlees in dezelfde groep ondergebracht als alcohol en fast-food. Eet hier zo weinig mogelijk van was de boodschap.

We zijn er als voedingsschool van overtuigd dat deze boodschap fout is. Zeker omdat we in onze opleidingen steevast de kaart duurzaamheid en gezondheid trekken. We leren onze leerlingen hoe ze als toekomstige ondernemers voordeel kunnen halen uit de terechte trend van gezonde voeding en bewuster omgaan met wat men eet. We verwerken zeewier in vlees, we leren onze leerlingen vezelrijke charcuterie maken, leren hun hoe ze zout en vetten kunnen reduceren en zorgen ook dat ons lerarenkorps steevast wordt bijgeschoold om naast de klassieke producten ook de meer gezondheidsbewuste kaart te trekken. We leren onze slagers zelfs een vegetarisch aanbod te ontwikkelen. Uiteraard zorgen we daarbij ook steeds dat we de oorsprong van onze schitterende vakken niet verloochenen. Even genieten van een ambachtelijke steak met passie en vakmanschap bereid mag toch ook nog even?

We trekken deze trend door in de investeringen die we als school doen. Omdat ons geloof in een weldoordacht aanbod van gezonde voeding waarvan iedereen kan genieten zo groot is, investeren we deze zomer zelfs in een nieuw “Rock & Soul” concept met bijpassende ontspanningsruimte voor onze leerlingen. Een investering die we zelf dragen zonder subsidiëring.  “Rock” staat voor het stevige én gezonde werk: een lekkere salade of een broodje of wrap met een lekkere vleescomponent. “Soul” staat voor het lekker én bewust: iets minder calorieën en minder vlees, maar nog steeds lekker. Rock op een actieve dag waarbij het lichaam van onze jongeren echt wel genoeg brandstof nodig heeft moet opnemen, Soul voor op de iets rustigere dagen waarbij een lichtere maaltijd welkom is. Voor elk wat wils! Genieten maar!

We vernemen intussen echter dat een aantal belangengroepen u proberen te overtuigen initiatieven te nemen om vlees en charcuterie te weren uit de boterhammendoos. Alweer ondersteunt deze discussie dezelfde foute boodschap. We geloven absoluut in oproepen en initiatieven richting de voedingssectoren, zowel ambachtelijk als industrieel, om ook mét vlees en charcuterie ten volle de kaart van gezonde voeding te trekken. We zien dat gezonde voeding in de slagerij niet eens zo moeilijk is, mits een goede opleiding en kennis van zaken uiteraard.

We geloven dus absoluut niet dat dit betekent dat vlees en charcuterie moet geweerd worden.  We vragen u om onze, maar ook alle Vlaamse leerlingen ook nog even te laten genieten van iets lekkers. Daarom hopen we dat ook in de Vlaamse regering het gezond verstand zal zegevieren met initiatieven ter ondersteuning van de vleesverwerkende sector die de kaart voor gezondheid trekt.

Met de meeste hoogachting

De directie van voedingsschool Ter Groene Poorte

Fier op onze beroepen!

Met vriendelijke groeten,

Annleen Vandewynckel
Directeur Fenavian

0 Reacties

Laat een reactie achter