Contact us on 0474 36 97 58 or info@fenavian.be

Fenavian reageert in de pers op verkeerde informatie over vleeswaren

Fenavian reageert in de pers op verkeerde informatie over vleeswaren
fenavian

Tijdens een uitzending van De Inspecteur op Radio 2 bracht men verslag uit van een smaaktest van droge worsten. Daar stelde men wat foutieve dingen: de fabricant steekt er suiker in voor de smaak, men steekt luizen in de droge worst, en ze zijn ultra bewerkt. Deze informatie klopte uiteraard niet, en Anneleen van Fenavian reageerde. Men heeft de informatie op de website aangepast, en er werd ook een interview gegeven op Radio2 de volgende dag.

https://radio2.be/de-inspecteur/smaaktest-droge-worstjes

From: Anneleen Vandewynckel
Sent: Monday 10 September 2018 15:03
To: deinspecteur@radio2.be
Subject: Droge worsten & suiker ? Klopt niet…

Beste Inspecteur,
Met veel interesse heb ik de droge worsten test gelezen. Wat leuk dat jullie dit mooie product in de kijker zetten, het is een recept dat vele honderden jaren oud is, en typisch voor onze streek.
Toch wil ik graag iets rechtzetten, over suiker. Om een droge worst te kunnen maken, moet het vlees kunnen fermenteren.  Dit is een heel precair proces, waar de tijd en de juiste ingrediënten hun werk moeten kunnen doen, in de juiste omstandigheden (droogte van de lucht bvb). Fermenteren is een proces van natuurlijke conservering, zoals ook toegepast op melk (kaas, yoghurt), groenten (zuurkool, augurken, ..) of fruit (wijn, ..).  Om te kunnen fermenteren is suiker noodzakelijk. En omdat vlees van nature geen suikers bevatten, wordt een klein beetje suiker toegevoegd.  Deze suikers zijn na het fermentatieproces echter verdwenen.  Dit is een eeuwenoud proces.  Ook slagers doen dit zo.
De etiketteringswetgeving voorziet erin dat een ingrediënt (zoals ic suikers zoals dextrose of glucose) bij het productieproces gebruikt worden, ook gedeclareerd worden. Ook al zijn de suikers na productie grotendeels verdwenen.  Vandaar dat het nog op de lijst van ingrediënten voorkomt.  Niet erg logisch, maar dat valt nogal meer voor met wetgeving.
Als ik het artikel lees krijg je de indruk dat men de suiker toevoegt voor de smaak maar dat is dus niet zo.
De rode kleurstof die soms gebruikt wordt is niet anders dan natuurlijk E120, ook in gebruik in heel erg veel voedingsmiddelen, zoals confituur, ontbijtgranen, maar ook in meerdere groenten-, vis- en kaasproducten.
Jullie hebben het ook over heel erg bewerkt. Ook dit klopt niet helemaal ! Dit product is niet “ultra-bewerkt”, en de link met de zgn restgroep van de voedingsdriehoek klopt niet helemaal.  Het één heeft niets te maken met het andere en wordt veelal ten onrechte verward.   Of alle vleesproducten in de restgroep horen is reeds een erg aanvechtbare veralgemening door de makers van deze voedingsdriehoek.  Maar dan automatisch concluderen dat deze dan ook nog ultra-processed zijn is nergens op gebaseerd.
De zgn. vegetarische salami’s zijn pas bewerkt:
Ingrediënten: Water, koolzaadolie*, TARWEzetmeel*, EIwitpoeder*, stabilisatoren (E407, E410, E415), 2,4 % smaakmix* (specerijen*, maltodextrine*, dextrose*, natuurlijk aroma), erwteneiwitten*, natuurlijke aroma’s, zeezout, maltodextrine*, suiker*, uienpoeder*, preipoeder*, zonnebloemolie*, specerijen*, rodebietenconcentraat*, tomatenconcentraat*, gistextract, paprika-extract*, rozemarijnextract*, voedingszuur (E333). * = van biologische teelt.
Dit is een voorbeeld van een echt ultra-processed product.
Maar ook deze kunnen lekker zijn !
Ik zou het leuk vinden mochten jullie deze info meenemen en ook communiceren.
Jullie mogen me altijd contacteren in dit soort dossiers, ik ben blij jullie verder te kunnen informeren ! Contacteer me dus gerust als ik ergens mee kan helpen.

En verder… smakelijk ! : )

Met vriendelijke groeten

Anneleen

0 Reacties

Laat een reactie achter