Contact us on 0474 36 97 58 or info@fenavian.be

Fenavian reactie gezonde broodjesmaaltijd

Fenavian reactie gezonde broodjesmaaltijd
Melissa Augello

Federatie van de Belgische vleeswarenmakers laat de ham niet van haar boterham halen:
Nieuwe richtlijnen inzake gezonde broodjeslunch verkeerd uitgelegd

Brussel, 29 januari 2019 – FENAVIAN reageert op de media-aandacht rond de nieuwe richtlijnen gezonde broodjes. De nieuwe richtlijnen die vandaag door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen gelanceerd werden, worden verkeerd weergegeven in de media. In de berichtgeving wordt geschreven dat alle vlees en vleeswaren dienen geweerd te worden uit de broodjeslunch. In de nieuwe richtlijnen zijn deze voedingsproducten nochtans wel degelijk opgenomen. De nieuwe richtlijnen inzake de organisatie en promotie van een gezonde broodjeslunch op de Vlaamse scholen werden uitgewerkt in opdracht van de Vlaamse overheid en werd gemaakt in samenspraak met onderwijspartners, vertegenwoordigers voor ouders en scholieren, de Unie van Belgische Cateraars, NICE, FEVIA Vlaanderen en diëtisten. Ook Fenavian nam actief deel aan dit overleg.

“Het is uitermate jammer dat een finale richtlijn zo verkeerd wordt uitgesmeerd in de media”, zegt Anneleen Vandewynckel, algemeen directeur van FENAVIAN (de Federatie van de Belgische Vleeswarenmakers). “Deze richtlijn werd uitgewerkt en gefinaliseerd in samenspraak met alle betrokken partijen. Het is compleet ongepast om een verkeerde analyse op te zetten over deze richtlijnen. Alle bewerkte vlees over dezelfde kam scheren, kan niet door de beugel en is daarnaast ook nog eens wetenschappelijk niet verantwoord.”

Onterechte demonisering van broodje ham of martino

Via de berichtgeving wordt het klassieke broodje met ham-kaas, martino of salami regelrecht gedemoniseerd en onterecht negatief gepositioneerd in pers. In de nieuwe richtlijnen wordt duidelijk aangestuurd op variatie binnen het eetpatroon maar wordt er wel een duidelijke plaats gegeven aan vlees en vleeswaren.

“Een boterham met ham is en blijft nog steeds een gezonde keuze, met weinig caloriëen en veel hoogwaardige nutriënten zoals ijzer, Vitamine B12,…. Maar ook andere vleeswaren zijn en blijven een goede keuze. Wetende dat de overgrote meerderheid van de schoolgaande meisjes met een ijzertekort kampt, is de keuze voor vleeswaren als lunch gewoonweg een goed idee. Deze combineren met groenten is een goede keuze. Het is uitermate belangrijk een gefundeerde aanbeveling te geven aan de consument en ouders van schoolgaande kinderen. We betreuren de voortdurende extreem negatieve houding ten aanzien van vlees ondanks al de nutritionele kwaliteiten”, vult Vandewynckel aan.

Een boterham met gevarieerd beleg van vleeswaren beantwoordt trouwens perfect aan de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad inzake de evenwichtige inname macronutriënten zoals eiwitten, (verzadigde) vetten en koolhydraten. Kinderen hebben bovendien ook nog specifieke voedingsbehoeften.

***

Voor meer informatie:

Anneleen Vandewynckel, Directeur Fenavian 0474 36 97 58, av@fenavian.be

Fenavian is de federatie van de vleeswarenmakers. 6000 werknemers in 180 Belgische bedrijven slagen er elke dag in om hoog kwalitatieve vleeswaren te maken op basis van een eeuwenoude traditie volgens de meest innovatieve technieken en op een duurzame manier.

0 Reacties

Laat een reactie achter