Contact us on 0474 36 97 58 or info@fenavian.be

Persbericht – Vleeswaren eten mag

Persbericht – Vleeswaren eten mag
Melissa Augello

Studie IARC moet genuanceerd worden gebracht

Fenavian, de Federatie van de Vleeswarenmakers nuanceert de indeling van vleeswaren in categorie 1 door het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Kanker is een zeer complexe ziekte. Het risico op kanker is afhankelijk van zeer veel factoren: leeftijd, genetica, aanleg, dieet, leefomgeving, levensstijl, voedingspatroon,… Een individuele groep van producten bepaalt niet het risico op kanker, maar het voedingspatroon in z’n geheel, in combinatie met tal van andere factoren.

 

Verschil tussen gevaar en risico

Het IARC onderzoek kwalificeert het gevaar op kanker op basis van onderzoekresultaten uit de hele wereld. Hierbij is uitsluitend gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij een overmatige consumptie. Er is echter geen inschatting gemaakt van het echte risico voor consumenten. Dit betekent dat er geen rekening is gehouden met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken. IARC kwalificeert ook buitenlucht, drinkwater en zon in categorie 1. Het risico hiervan voor de volksgezondheid wordt daarbij ook beperkt bij een gematigde blootstelling.

We betreuren dan ook dat de studie ongenuanceerd wordt vertaald, en dat mensen alweer worden bang gemaakt met dit soort studies, terwijl dat dat niet de bedoeling is van dit soort onderzoek. Vleeswaren over dezelfde kam scheren als roken en asbest is niet alleen zeer kort door de bocht, het is een regelrechte leugen.

Vleeswaren passen prima in gebalanceerd dieet

Belgen zijn gematigde vleeswaren eters. Wij eten gemiddeld rond de 30 gram vleeswaren per dag. Dit is beduidend lager dan wat normaal als overmatig wordt gezien (meer dan 50 gram per dag). Vleeswaren zijn producten met een lange traditie en grote verscheidenheid die veel belangrijke voedingsstoffen bevatten zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Deze voedingstoffen zijn moeilijk te verkrijgen uit andere producten die we dagelijks consumeren. Een normale consumptie van vlees en vleeswaren past daarmee ook volgens de Hoge Gezondheidsraad en diëtisten prima in een gezond en gevarieerd dieet.

Verbetering in nutritionele samenstelling

De Belgische vleeswarenindustrie biedt topproducten aan, en werkt voortdurend aan het verbeteren van de nutritionele samenstelling en kwaliteit van vleeswaren. De afgelopen jaren zijn in ons land zeer veel inspanningen gebeurd om de hoeveelheid zout sterk te reduceren en verzadigd vet verder te verlagen. We zijn zeer nauw betrokken bij allerlei wetenschappelijk onderzoek. We zijn onder meer partner in een groot Europees onderzoek met verschillende universiteiten om bepaalde additieven in vleeswaren te vervangen door extracten van fruit en groenten.

Conclusie

Geniet gerust van een boterham met ham, een lekker stuk paté of andere vleeswaren. Het bevat belangrijke bouwstenen voor je lichaam.

Maar zoals met alles: varieer, en overdaad schaadt.

Contact:

Anneleen Vandewynckel
Directeur Fenavian

Federatie van de Vleeswarenproducenten
Fédération des Charcutiers
Belgian Federation of Meat Products

Wetenschapsstraat 14 – 1040 Brussel
Rue de la Science 14 – 1040 Bruxelles

Alg          +32 (0)2 550 17 58
Gsm        +32 (0)474 36 97 58
e-mail     av@fenavian.be

www.fenavian.be
www.food.be

0 Reacties

Laat een reactie achter