Contact us on 0474 36 97 58 or info@fenavian.be

Impact Covid-19 op de Belgische export van vleeswaren

Impact Covid-19 op de Belgische export van vleeswaren
Saskia

 

De Belgische export van vleeswaren kent in de eerste helft van 2020Grafiek vleeswaren, vergeleken met dezelfde periode in 2019, een daling in volume alsook in waarde. Concreet betekent dit een daling met 7.800 ton (-7%) of 20,9 miljoen euro (-5%). Vanaf april is de daling opmerkelijk. In juni begint de situatie zich te stabiliseren.

Deze daling is het sterkst op onze belangrijke markten Frankrijk, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Naar onze nummer 1 afzetmarkt Nederland vertrok er in de eerste zes maanden van 2020 minder volume vleeswaren (-2%) maar wel voor een betere exportwaarde (+7%).

BE export gedroogd en gerookt vleesWe kijken even dieper naar de subcategorie gedroogd en gerookt vlees, dat zo’n 10% uitmaakt van de geëxporteerde volumes binnen de groep vleeswaren. Hier zien we een stijgende Belgische export in de eerste helft van 2020 en dit zowel in volume (+8% of 900 ton) als in waarde (+7% of 3,7 miljoen euro) . Ondanks een lichte daling van de export in de maanden maart en april, trekt die opnieuw aan vanaf mei.

 

Onze belangrijke exportmarkten, Frankrijk en Duitsland, doen het goed in de eerste zes maanden van 2020. Verder valt de gestegen export naar Luxemburg op; +1.700 ton (betreft voonamelijk gedroogd en gerookt varkensvlees zonder been). Verder noteren we dat de afzet naar Nederland daalde met 500 ton (-45%). Hier betreft het voornamelijk gedroogd, gerookt en gezouten rundsvlees. Ook de afzet naar Georgië en het VK valt terug.

BE export vleesbereidingenVoor de Belgische export van vleesbereidingen is de situatie omgekeerd. De export is gedaald; in volume met 8.700 ton (-8%), in waarde met 24,5 miljoen euro (-6%). De sterkste daling noteren we voor de maand april.

 

De export richting Frankrijk kent de grootste terugval met 4.200 ton (-20%), gevolgd door Spanje met 1.200 ton (-31%) en Nederland met 540 ton (-1%). Maar ook richting onze andere afzetmarkten (vnl. EU) zien we de export dalen.

De sterkste daling zien we bij de vleesbereidingen van gevogelte, gevolgd door de bereidingen van varkensvlees en vervolgens van rundsvlees. Onze export van worsten en bereidingen van lever houdt anderzijds goed stand en stijgt zelfs in de eerste helft van 2020.

Bron: VLAM

0 Reacties

Laat een reactie achter